• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Wszystko dla kobiet - czyli czego Wam potrzeba

Wszystko dla kobiet - czyli czego Wam potrzeba

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Maki-wymyślaki

Tradycyjne japońskie sushi, sięgające swymi korzeniami trzy tysiąclecia wstecz, podbiło nasze gusta kulinarne.

Przybywa wciąż nowych restauracji, serwujących tę smakowitą potrawę, cały czas rośnie też liczba jej wielbicieli.

Tylko dobrze wykwalifikowany kucharz może uraczyć nas prawdziwie doskonałym sushi. W Japonii szkolenie mistrzów sushi trwa aż 10 lat. W Polsce szkołę kucharzy zapoczątkował w restauracji Tsubame japoński mistrz Hiroszi. Wyszkolił on wtedy około 10 osób, które dziś należą do najlepszych w Polsce mistrzów sushi i które jako jedyne znają wszystkie tajniki przygotowywania tej skomplikowanej pod względem kompozycji smaków potrawy.

W Polsce możemy się poszczycić prawdziwymi mistrzami komponowania sushi, którzy w wiedzy i doświadczeniu nie ustępują światowej czołówce. Jeden z nich, Sławek Wasilewski, obecnie mistrz kuchni warszawskiej Yamato, w kuchni japońskiej specjalizuje się od 10 lat. Pytany o to, kto najchętniej odwiedza Yamato, mistrz Sławek odpowiada, że w restauracji Yamato stołują się nie tylko lepiej sytuowani okoliczni studenci czy wykładowcy (restauracja mieści się przy ul. Oboźnej 9, w pobliżu Uniwersytetu Warszawskiego – przyp. redakcji), ale też politycy, aktorzy lub zagraniczni turyści. Nic dziwnego, o oryginalności tego miejsca świadczy nie tylko znakomita kuchnia, lecz także niezwykły klimat. To po trosze restauracja, po trosze kawiarnia, a po trosze klub. Przy kawie, herbacie ryżowej, winie z Kraju Kwitnącej Wiśni lub tradycyjnym sake można porozmawiać z przyjaciółmi lub omówić w spokoju biznesowe plany. Samurajski ród Yamato, któremu restauracja zawdzięcza swoją nazwę, rządził w Japonii w pierwszym tysiącleciu i odegrał dużą rolę w procesie powstawania sushi.

Bogate i wieloletnie doświadczenie pozwala mistrzowi na serwowanie klientom nie tylko tradycyjnych potraw o ściśle określonych recepturach, ale także sushi-niespodzianek, tworzonych według własnej fantazji i opartych na jego niezwykłym zmyśle umiejętności komponowania smaków. Mistrz Sławek ukuł na nie własny termin: „maki-wymyślaki”. Zgodnie ze starą prawdą kuchni japońskiej, mają nie tylko zachwycać wyśmienitym smakiem, ale także cieszyć oko i nęcić zapachem. Specjalności Sławka, które najchętniej poleca swoim gościom są dania kuchni gorącej: makaron udon z kurczakiem, wyśmienita kaczka teriaki, zupa tai adventure oraz danie kuchni zimnej, czyli zestaw sashimi. A spośród sushi specialite de la maison to sushi z pieczonym łososiem, smażoną krewetką, no i oczywiście niespodzianka szefa, czyli maki-wymyślaki. Ich smak docenili już stali klienci Sławka, wśród których znajdują się znani politycy, aktorzy i biznesmeni.

13 czerwca 2008   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Gadzetoman76 | Blogi