Maki-wymyślaki
Tradycyjne japońskie sushi, sięgające swymi korzeniami trzy tysiąclecia wstecz, podbiło nasze gusta kulinarne.
![]()
Przybywa wciąż nowych restauracji, serwujących tę smakowitą potrawę, cały czas rośnie też liczba jej wielbicieli.
Tylko dobrze wykwalifikowany kucharz może uraczyć nas prawdziwie
doskonałym sushi. W Japonii szkolenie mistrzów sushi trwa aż 10 lat.
W Polsce szkołę kucharzy zapoczątkował w restauracji Tsubame japoński
mistrz Hiroszi. Wyszkolił on wtedy około 10 osób, które dziś należą do
najlepszych w Polsce mistrzów sushi i które jako jedyne znają wszystkie
tajniki przygotowywania tej skomplikowanej pod względem kompozycji
smaków potrawy.
W Polsce możemy się poszczycić prawdziwymi mistrzami komponowania
sushi, którzy w wiedzy i doświadczeniu nie ustępują światowej czołówce.
Jeden z nich, Sławek Wasilewski, obecnie mistrz kuchni warszawskiej
Yamato, w kuchni japońskiej specjalizuje się od 10 lat. Pytany o to,
kto najchętniej odwiedza Yamato, mistrz Sławek odpowiada, że
w restauracji Yamato stołują się nie tylko lepiej sytuowani okoliczni
studenci czy wykładowcy (restauracja mieści się przy ul. Oboźnej 9,
w pobliżu Uniwersytetu Warszawskiego – przyp. redakcji), ale też
politycy, aktorzy lub zagraniczni turyści. Nic dziwnego,
o oryginalności tego miejsca świadczy nie tylko znakomita kuchnia, lecz
także niezwykły klimat. To po trosze restauracja, po trosze kawiarnia,
a po trosze klub. Przy kawie, herbacie ryżowej, winie z Kraju Kwitnącej
Wiśni lub tradycyjnym sake można porozmawiać z przyjaciółmi lub omówić
w spokoju biznesowe plany. Samurajski ród Yamato, któremu restauracja
zawdzięcza swoją nazwę, rządził w Japonii w pierwszym tysiącleciu
i odegrał dużą rolę w procesie powstawania sushi.
Bogate i wieloletnie doświadczenie pozwala mistrzowi na serwowanie
klientom nie tylko tradycyjnych potraw o ściśle określonych
recepturach, ale także sushi-niespodzianek, tworzonych według własnej
fantazji i opartych na jego niezwykłym zmyśle umiejętności komponowania
smaków. Mistrz Sławek ukuł na nie własny termin: „maki-wymyślaki”.
Zgodnie ze starą prawdą kuchni japońskiej, mają nie tylko zachwycać
wyśmienitym smakiem, ale także cieszyć oko i nęcić zapachem.
Specjalności Sławka, które najchętniej poleca swoim gościom są dania
kuchni gorącej: makaron udon z kurczakiem, wyśmienita kaczka teriaki,
zupa tai adventure oraz danie kuchni zimnej, czyli zestaw sashimi.
A spośród sushi specialite de la maison to sushi z pieczonym łososiem,
smażoną krewetką, no i oczywiście niespodzianka szefa, czyli
maki-wymyślaki. Ich smak docenili już stali klienci Sławka, wśród
których znajdują się znani politycy, aktorzy i biznesmeni.
Dodaj komentarz