Maki-wymyślaki
Tradycyjne japońskie sushi, sięgające swymi korzeniami trzy tysiąclecia wstecz, podbiło nasze gusta kulinarne.
Przybywa wciąż nowych restauracji, serwujących tę smakowitą potrawę, cały czas rośnie też liczba jej wielbicieli.
Tylko dobrze wykwalifikowany kucharz może uraczyć nas prawdziwie
doskonałym sushi. W Japonii szkolenie mistrzów sushi trwa aż 10 lat.
W Polsce szkołę kucharzy zapoczątkował w restauracji Tsubame japoński
mistrz Hiroszi. Wyszkolił on wtedy około 10 osób, które dziś należą do
najlepszych w Polsce mistrzów sushi i które jako jedyne znają wszystkie
tajniki przygotowywania tej skomplikowanej pod względem kompozycji
smaków potrawy.
W Polsce możemy się poszczycić prawdziwymi mistrzami komponowania
sushi, którzy w wiedzy i doświadczeniu nie ustępują światowej czołówce.
Jeden z nich, Sławek Wasilewski, obecnie mistrz kuchni warszawskiej
Yamato, w kuchni japońskiej specjalizuje się od 10 lat. Pytany o to,
kto najchętniej odwiedza Yamato, mistrz Sławek odpowiada, że
w restauracji Yamato stołują się nie tylko lepiej sytuowani okoliczni
studenci czy wykładowcy (restauracja mieści się przy ul. Oboźnej 9,
w pobliżu Uniwersytetu Warszawskiego – przyp. redakcji), ale też
politycy, aktorzy lub zagraniczni turyści. Nic dziwnego,
o oryginalności tego miejsca świadczy nie tylko znakomita kuchnia, lecz
także niezwykły klimat. To po trosze restauracja, po trosze kawiarnia,
a po trosze klub. Przy kawie, herbacie ryżowej, winie z Kraju Kwitnącej
Wiśni lub tradycyjnym sake można porozmawiać z przyjaciółmi lub omówić
w spokoju biznesowe plany. Samurajski ród Yamato, któremu restauracja
zawdzięcza swoją nazwę, rządził w Japonii w pierwszym tysiącleciu
i odegrał dużą rolę w procesie powstawania sushi.
Bogate i wieloletnie doświadczenie pozwala mistrzowi na serwowanie
klientom nie tylko tradycyjnych potraw o ściśle określonych
recepturach, ale także sushi-niespodzianek, tworzonych według własnej
fantazji i opartych na jego niezwykłym zmyśle umiejętności komponowania
smaków. Mistrz Sławek ukuł na nie własny termin: „maki-wymyślaki”.
Zgodnie ze starą prawdą kuchni japońskiej, mają nie tylko zachwycać
wyśmienitym smakiem, ale także cieszyć oko i nęcić zapachem.
Specjalności Sławka, które najchętniej poleca swoim gościom są dania
kuchni gorącej: makaron udon z kurczakiem, wyśmienita kaczka teriaki,
zupa tai adventure oraz danie kuchni zimnej, czyli zestaw sashimi.
A spośród sushi specialite de la maison to sushi z pieczonym łososiem,
smażoną krewetką, no i oczywiście niespodzianka szefa, czyli
maki-wymyślaki. Ich smak docenili już stali klienci Sławka, wśród
których znajdują się znani politycy, aktorzy i biznesmeni.
Dodaj komentarz